Warsztaty kulinarne z Dzieciakami w formie

piątek, 13 stycznia 2017

  • piątek, 13 stycznia 2017
  • sobota, 14 stycznia 2017
  • piątek, 17 lutego 2017
  • sobota, 18 lutego 2017
  • środa, 1 marca 2017
  • czwartek, 2 marca 2017
  • piątek, 3 marca 2017
  • sobota, 4 marca 2017
  • niedziela, 5 marca 2017
  • środa, 15 marca 2017
  • czwartek, 16 marca 2017
  • piątek, 17 marca 2017
  • piątek, 31 marca 2017
  • sobota, 1 kwietnia 2017
  • niedziela, 2 kwietnia 2017
  • piątek, 12 maja 2017
  • sobota, 13 maja 2017
  • piątek, 2 czerwca 2017
  • sobota, 3 czerwca 2017
  • BAL, ul. Ślusarska 9

PROGRAM WARSZTATÓW W 2017 ROKU
prowadzenie: Joanna Mentel, założycielka Book me a cookie oraz Dzieciaków w formie, autorka książki „Gotuj z dzieckiem”

WARSZTATY BALOWE – KARNAWAŁOWE PRZEKĄSKI I FINGER FOOD
W karnawale zamierzamy się bawić na całego: nie tylko na balach maskowych, ale i w kuchni! Tym razem zamiast słodkich ciasteczek postawimy na słone przekąski w zdrowszej wersji: z mniejszą ilością soli, a większą przypraw, z ziołami. Przemienimy zwykłe nudne przekąski w zachęcające francuskie paluchy do schrupania, precelki w zaskakującej wersji, wykorzystamy pomarańcze i mandarynki do przygotowania naszego własnego finger food. I tak, będzie można, a nawet wskazane będzie: jedzenie palcami! W menu zagoszczą słone przekąski i serowe kule mocy.
Termin:
piątek 13 stycznia 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00
sobota 14 stycznia 2017, grupy: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu

DOBRA KASZA NASZA!
W krótkie zimowe dni nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak kasza. Na lutowych zajęciach skupimy się na kultowym składniku polskiej kuchni. Zamiast jednak podawać go na obiad w towarzystwie surówki, wymyślimy swoje sprytne przepisy na odkrycie zupełnie nowych smaków. Na stole zagoszczą kasze bardziej i mniej znane dzieciom, m.in. jaglana, pęczak, perłowa, gryczana, manna, kukurydziana oraz kuskus. Sprawdzimy, jak smakują w towarzystwie ziół, miodu, suszonych i świeżych owoców, warzyw, sera. Przygotujemy gwiezdną polentę oraz przepyszne pęczotto.
Termin:
piątek 17 lutego 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00
sobota 18 lutego 2017, grupy: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu

WARSZTATY WIELKANOCNE – SERNIKI WELCOME TO
Były mazurki, były paschy, była nawet wielkanocna sałatka z jajem i ogórkiem kiszonym. A sernika – nie było. A przecież sernik to specjalność naszej prowadzącej! Puszysty, kremowe, delikatne, z czekoladą lub z kajmakiem, polane solonym karmelem albo delikatną pianką i ozdobione owocami, cukrowymi jajeczkami, kokosem. Na marcowych warsztatach przygotujemy serniki w wersji mini, tak aby każde dziecko mogło sprawdzić się w różnych rodzajach dekoracji wielkanocnych. Sprawdzone przepisy na serniki rodzice otrzymają tuz po zajęciach.
Termin:
czwartek 2 marca 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00
piątek 3 marca 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00
sobota 4 marca 2017, grupy: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu
niedziela 5 marca 2017, grupy: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu

WARSZTATY OZDÓB NA WIELKANOCNY STÓŁ
Jak zrobić jadalne ozdoby na wielkanocny stół, jak ułożyć serwetkę w króliczka i jak przygotowac bezowe baranki? Czym różni się bukszpan od baziowych kotków, co do czego służy i w jaki sposób ozdobić talerze tak, aby było pięknie? Nie, nie będziemy odpowiadać na te pytania. Przygotujemy w praktyce. Będziemy ciąć, kleić, gnieść, wyciskać, składać, rozkładać i tworzyć ozdoby na wielkanocny stół. Et voila, zapraszamy.
Termin:
środa 1 marca 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00
środa 15 marca 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00
czwartek 16 marca 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00
piątek 17 marca 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00

ZDROWY FAST FOOD 1 – WARSZTATY BURGEROWE
Burgery, frytki czy coleslaw? Zrobimy pełen zestaw! Postawimy na burgery klasyczne i wegetariańskie, przygotujemy kolorowe frytki pieczone z piecu z własną mieszanką ziół – bez hektolitrów tłuszczu, za to ze smakiem! I na koniec obowiązkowy coleslaw – dzieci same zadecydują czy wolą przygotować go z majonezem, śmietaną czy jogurtem greckim. Mamy pewne podejrzenia, ale… dajmy się zaskoczyć! Przekonamy Was, że zdrowy fast food jest szybki w pozytywnym znaczeniu.
Termin:
piątek 31 marca 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa:  19.00
sobota 1 kwietnia 2017, grupy: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu
niedziela 2 kwietnia 2017, grupy: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu

ZDROWY FAST FOOD 2 – WARSZTATY PIZZY
Zupełnie nie rozumiemy, dlaczego pizza kojarzy się z niezdrowym szybkim jedzeniem. Może dlatego, że ta na grubym cieście, z kilkoma warstwami sera i niczym poza nim faktycznie nie jest najzdrowsza… Pora to zmienić! Bo tradycyjna neapolitańska pizza jest pieczona na kruchym domowym cieście drożdżowym, z dobrymi dodatkami, warzywami, roszponką, pysznym własnoręcznie zrobionym sosem pomidorowym. Chcecie się nauczyć? Zapraszamy. Na piknikowe wypady będzie jak znalazł. Do tego wielki kubas lemoniady i zdrowa energia na pół dnia gwarantowana.
Termin:
piątek 12 maja 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00
sobota 13 maja 2017, grupy: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu

WARSZTATY OWOCOWE
W czerwcu stragany zaczynają uginać się pod ciężarem truskawek, brzoskwini, nektarynek, jabłek, malin i… No właśnie, czego jeszcze? Nad tym podumamy na letnich warsztatach lodowo-owocowych. Mali szefowie kuchni przygotują własne lodowe desery i zrobią szaszłyki, owocowe desery i zmiksują własne shake’i. I oczywiście spróbują wreszcie słodkich sezonowych owoców!
Termin:
piątek 2 czerwca 2017, pierwsza grupa: 17.30, druga grupa: 19.00
sobota 3 czerwca 2017, grupy: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu


GODZINY & GRUPY WIEKOWE

Co miesiąc w sobotę grupy dostosowane  do wieku dzieci: godz. 10:00 – dzieci 3,5-5 lat, godz. 12:00 oraz 14:00 – dzieci 5-7 lat, godz. 16:00 i 18:00 – dzieci 8 lat i starsze (istnieje możliwość zapisania dziecka do innej grupy wiekowej, w przypadku jeśli godzina warsztatów nie odpowiada rodzicom, po wcześniejszej konsultacji).

MINIMALNY WIEK
Dolna granica wieku to 3,5 roku. Dzieci młodsze tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

CZAS TRWANIA

w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok. 1 godziny.

ZAPISY
Ilość miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście.

Więcej

dzieciakiwformie.pl/krakow

791 487 666

gotowanie@dzieciakiwformie.pl

35 zł od dziecka (w cenie zajęcia kulinarne wraz ze wszystkimi składnikami, materiałami, sprzętem kuchennym oraz „wyprawką” do domu).
Tańszy karnet na 3 zajęcia w cenie 90 zł lub na 4 zajęcia w cenie 120 zł (jednostkowa cena za jedne zajęcia: 30 zł).

Miejsce wydarzenia

Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.