BAL
ul. Ślusarska 9
sobota, 18 stycznia 2020
Kwietniowe warsztaty zostały odwołane!
Dzieciaki w formie zapraszają na kreatywne warsztaty kulinarne, które udowodnią, że dla dzieci w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!
Styczeń: Ale Meksyk! Kuchnia meksykańska dla dzieci
Chilli con carne, własnoręcznie wysmażone placki tortilli i tacosy – takie podstawowe menu mamy do zaproponowania na noworocznych warsztatach. Będzie idealne w czasie karnawału: sycące potrawy łatwo podzielić na małe porcje i podać jako finger food. Zaletą kuchni meksykańskiej jest także różnorodność i swoboda wyboru: gotujący mogą wybierać spośród składników, które najbardziej lubią, decydować, czy cała potrawa ma być bardziej kwaśna, ostra czy łagodna. Do tego przygotujemy coś, co dzieci już dobrze poznały na jednych z zeszłorocznych warsztatów – ale nie zdradzimy co, a zamiast tego sprawdzimy, czy pamiętają, jak to przygotować. Ale jesteśmy pewni, że w grupie siła i współpracując, na pewno uda się śpiewająco.
Terminy: sobota 18 stycznia, godziny do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 lub niedziela 19 stycznia, godzina do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00
Luty: Pierogi
W lutym uczymy lepić pierogi! Słodkie i wytrawne, z falbanką, z zakładką i odciśniętym palcem. Dzieci nauczą się, jak robić ciasto na pierogi, rozstrzygniemy odwieczny dylemat, czy do ciasta dodawać jajo czy nie, a może tylko samo żółtko, ile soli, czy zaparzać gorącą wodą, czy dolewać zimnej. Pokażemy jak prawidłowo zagniatać, bo źle potraktowane ciasto wyjdzie twarde i podczas gotowania całe nadzienie wypłynie na wierzch. Wspólnie z dziećmi zastanowimy się też, dlaczego w niektórych pierożkach należy zrobić dziurki widelcem, a gdy podziurkujemy inne, rozpadną się.
Terminy: sobota 15 lutego, godzina do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 lub niedziela 16 lutego, godzina do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00
Marzec: Wielkanoc
Malujemy pisanki, dmuchamy wydmuszki, kręcimy własnoręcznie majonez i pieczemy świąteczne ciasto. Czyli: Wielkanoc w pigułce. W tym roku przyjdzie nam poczekać na święta do kwietnia, ale już teraz warto się do nich przygotować. Wymalujemy i udekorujemy piękne pisanki oraz spróbujemy stworzyć wydmuszki tak, by wszystkich nie zgnieść i by coś nam się ostało do Wielkanocy. Nie zapomnimy o słodkościach: przed malowaniem przygotujemy ciasta i wstawimy je do pieca, by na koniec warsztatów móc polać ciepłe wypieki cytrusowym lukrem i posypać bakaliami.
Terminy: sobota 29 lutego, godzina do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 lub niedziela 1 marca, godzina do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00
Kwiecień: Kuchnia włoska inaczej
Na warsztatach w zeszłym roku odwiedził nas mały smakosz i na koniec zajęć zamarzył sobie, by w przyszłym roku na warsztatach pojawiła się caponata. Bardzo nam się spodobał ten pomysł, więc dodaliśmy od siebie jeszcze focaccię (bo czym nabierać caponatę jeśli nie ciepłym, chrupiącym kawałkiem błogiej focaccii) i tradycyjnego włoskiego przekładańca. Ale to, czy przekładaniec będzie na słodko z kawą i biszkoptami, czy na słono z ricottą i szpinakiem (poznajecie już potrawy?) – okaże się dopiero na warsztatach. Zapraszamy!
Terminy: sobota 4 kwietnia, godzina do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 lub niedziela 5 kwietnia, godzina do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00
Maj: Wiosna – wege placki i kotlety
Wegetariańskie i wegańskie kotlety to już codzienność – i bardzo dobrze, bo dzięki temu nudne dla niektórych dzieci warzywa można zamienić w comfort food w zaciszu domowej kuchni. W dodatku odpowiednio przygotowane warzywa nie tracą wartości odżywczych w porównaniu ze świeżymi, a gdy jeszcze doprawimy je świeżymi i suszonymi ziołami, gwarantujemy, że dzieci nie będą chciały oddać swojej porcji dorosłym. Kotlety to nie tylko mięsne placki, ale całe bogactwo bulw, kasz, strąków i kolorowych warzyw, z których z powodzeniem można wyczarować fantastyczne potrawy. A żeby było jeszcze ciekawiej, dodamy do tego niesłodkie placuszki (nie ziemniaczane!) i poprosimy was tylko o przygotowanie dużych zapasów w żołądkach.
Terminy: sobota 16 maja, godzina do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 lub niedziela 17 maja, godzina do wyboru: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00
Czerwiec: Kulinarna szkoła na lato
Czerwiec to ostatni przedwakacyjny miesiąc warsztatów – w wakacje odpoczywamy i nabieramy siły na kolejny rok szkolny, ale nie zapominamy o gotowaniu. W czerwcu przygotujemy więc letnią szkołę kulinarną w pigułce: nauczymy dzieci robić różne potrawy, które sprawdzą się w upalne miesiące, pokażemy jak wykorzystać wysokie temperatury, aby ułatwić sobie kuchenne eksperymenty: z jednej strony czekolada niechciana sama topi nam się w rękach, ale z drugiej na ciepłym parapecie pięknie wyrasta ciasto drożdżowe. Co wybierać w lecie, jakie warzywa i owoce są sezonowe i w którym miesiącu oraz z czego warto robić przetwory?
Terminy: 30-31.05.2020 lub 6-7.06.2020 – info z końcem kwietnia
Rok warsztatowy zakończymy podsumowaniem całego sezonu.
WAŻNE UWAGI:
ROZKŁAD GRUP:
W przypadku dużej liczby chętnych młodszych dzieci, grupa młodzieżowa może zostać przesunięta na godzinę 18, pod warunkiem, że wszyscy rodzice dzieci zapisanych na zajęcia wyrażą zgodę na zmianę godziny.
MINIMALNY WIEK:
Dolna granica wieku to 3,5-4 rok życia; młodsze dzieci tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji
CZAS TRWANIA:
W zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1-1,5 godziny
ZAPISY:
Liczba miejsc jest ograniczona! Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 9.00-18.00, po tych godzinach tylko smsowo lub mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.pl
Przy zapisie należy podać: imię, nazwisko, wiek dziecka (lub dzieci), miasto (Kraków czy Warszawa), wybrany termin i godzinę warsztatów oraz numer telefonu do rodzica lub opiekuna.
CO ZABRAĆ ZE SOBĄ NA WARSZTATY?
Pojemniki wielorazowe, najlepiej dwa duże pudełka plastikowe/szklane z zamknięciem i jeden średniej wielkości słoik. W przypadku tematów słodkich sprawdzą się też zamykane puszki. W razie wątpliwości zawsze można dopytać nas przed warsztatami, co lepiej ze sobą zabrać.
Fartuchy – nie trzeba, mamy komplet dużych i małych na miejscu.
ALERGIE POKARMOWE:
prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko nie lubi warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, ma alergię pokarmową na orzechy, soję, gluten, itd.).
KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY:
warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka
warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet kwartalny (3 zajęcia) – 135 zł, karnet na cały semestr (6 zajęć) – 270 zł, karnet na cały rok (11 zajęć) – 495 zł
W cenie znajdują się wszystkie produkty, materiały i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów, fartuchy na czas warsztatów oraz komplet przepisów dla uczestników.
Karnet obowiązuje na 3, 6 lub 11 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby). W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym: dwie), wtedy karnet przedłuża ważność o jeden miesiąc naprzód – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, na zastępstwo za dziecko może przyjść inny uczestnik, o ile opiekunowie poinformują nas o tym wcześniej (minimum na 4 dni przed warsztatami). Nie można wykorzystywać karnetu imiennego na więcej niż jedną osobę, np. jeden karnet na 3 wejścia nie uprawnia do udziały 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.
PROWADZĄCA:
Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych w Book me a cookie i Dzieciakach w formie.