Skaczące jajko

Do wykonania skaczącego jajka potrzebne będą:

  • surowe jajko
  • ocet
  • szklanka/słoik

Wykonanie:

Dzień I:
W naczyniu umieszczamy surowe jajko, zalewamy je octem, tak by było całkowicie przykryte. Powoli można zaobserwować, jak skorupka jajka zbudowana w większości z węglanu wapnia w reakcji z octem zaczyna się rozpadać. Uwalnia przy tym dwutlenek węgla w postaci bąbelków.

Dzień II:
Obserwujemy, jak kwas octowy rozpuszcza skorupkę jajka, a samo jajko staje się elastyczne. Jajko zachowuje się jakby było zbudowane z gumy.

Gdy porównamy octowe jajko ze zwyczajnym zaobserwujemy, że to pierwsze jest wyraźnie większe.

UWAGA!!! Jajko octowe nie nadaje się do spożycia!

Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.