Kremówka/Napoleonka

1 maja 2020

Kremówka (zwana też napoleonką – jak np. u mnie) to smak rodzinnego domu. Wytęskniony i ekskluzywny, bo ze względu na trudną sztukę wyrabiania ciasta francuskiego moja mama rzadko ją robiła. Teraz jest to o wiele prostsze, gdyż można wykorzystać gotowe ciasto francuskie, a zrobienie wyśmienitej napoleonki nie zajmuje dłużej niż 40 minut (i głównie jest to czekania, aż wystygnie). Ostatnio zrobił ją mój 13-letni syn i ten przepis Wam polecam, bo jest naprawdę prosty!

Potrzebujemy:

  • 2 ciasta francuskie
  • 3,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • pół kostki masła
  • 3 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto francuskie nakłuwamy dokładnie widelcem i po kolei pieczemy obydwa placki w temperaturze 200 st. (około 15 minut) aż się lekko zarumienią.

2,5 szklanki mleka gotujemy, dodajemy 2 łyki cukru i cukier wanilinowy. Do pozostałej szklanki mleka dodajemy mąką pszenną, mąkę ziemniaczaną, 3 żółtka i bardzo dobrze mieszamy (najlepiej mikserem). Następnie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Potem proponuję jeszcze przez 3-4 minuty pomieszać mikserem, aby nie powstały żadne grudki. Odstawić z ognia i dodać masło. Poczekać aż się roztopi i dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić do wystygnięcia, a w tym czasie ubić z 3 białek i łyżki cukru pianę na sztywno.

Na jeden upieczony placek ciasta francuskiego wykładamy przestudzoną masę (może być lekko ciepła), na wierzch dajemy pianę, przykładamy drugim plackiem i oprószamy cukrem pudrem.

W przepisie jest, że „Po ostudzeniu chowamy na całą noc do lodówki”, ale my od razu zjedliśmy ¾, resztę cudem udało mi się schować, by choć po jednym kawałku zostało na następny dzień!

Poleca nastoletni kuchmistrz Wawrzon

Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.