Syrop różany

16 czerwca 2020

Syrop różany ma niesamowity zapach i jest wyjątkowo smaczny. Posiada cały szereg leczniczych właściwości:

  • suplement przy leczeniu przeziębień i grypy oraz do łagodzenia stanów zapalnych naczyń krwionośnych
  • poprawia przyswajanie żelaza i usprawnia przemianę materii
  • poprawia wydolność nerek
  • wzmacnia układ odpornościowy

czas przygotowania: 2 dni

Składniki:

  •     50 g płatków róży pomarszczonej (ok. 1,5 szkl.)
  •     300 ml wody
  •     250 g cukru
  •     sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Płatki zbieramy w pogodne, suche dni, najlepiej rano.
  2. Nożyczkami obcinamy białe końcówki, mogą być gorzkie (opcjonalnie).
  3. Wsypujemy do wyparzonego słoika, zalewamy chłodną wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Zostawiamy w chłodnym miejscu na noc.
  4. Przelewamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu, aż płatki zrobią się szkliste i stracą kolor. Dodajemy sok z 1 cytryny.
  5. Przecedzamy, przelewamy do butelki/słoiczka, odwracamy do góry dnem.
Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.