Targi Wielkanocne 2017

piątek, 7 kwietnia 2017 - poniedziałek, 17 kwietnia 2017

  • piątek, 7 kwietnia 2017 - poniedziałek, 17 kwietnia 2017
  • Rynek Główny

Różnobarwne pisanki, stroiki, a także ręcznie malowane i rzeźbione wyroby regionalne w dniach od 7 do 17 kwietnia zapełnią stragany na Rynku Głównym. Targom Wielkanocnym towarzyszą liczne wydarzenia, m.in. konkurs palm w Niedzielę Palmową, święcenie pokarmów w Wielką Sobotę oraz Siuda Baba w Poniedziałek Wielkanocny.

W Targach zapowiedziało udział ok. 60. kupców reprezentujących nie tylko nasz region, ale również inne miasta Polski. W tegorocznej edycji Targów prezentować się będą ponadto wystawcy z zagranicy, m.in. z Litwy, Ukrainy, Wielkiej Brytanii, Węgier. Produkty oferowane przez kupców to przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy, świeczki, pisanki, ręcznie malowana porcelana, biżuteria, obrusy, serwetki, kierpce, kożuchy ręcznie haftowane, plecionki, wyroby z masy solnej, z mąki, z siana, z drewna oraz inne wyroby regionalne. Można będzie znaleźć takie produkty jak churros - hiszpańskie pączki, naturalną chałwę turecką, maskotki pachnące kawą, czekoladą i cynamonem, biżuterię z tkanin, czy rękodzieło z Nepalu. Na targach zagości stanowisko Poczty Polskiej, gdzie będzie można nadać świąteczne kartki i listy.

Dla krakowian i turystów odwiedzających Targi przygotowano punkty małej gastronomii z polskimi potrawami z grilla, będzie stoisko z pierogami wg staropolskich receptur m.in. z łopatką wieprzową, białą kaszą gryczaną i żurawiną, z soczewicą z suszonymi pomidorami, pierogi kresowe z wędzonym białym serem i ziemniakami oraz stoisko serwujące zupy: żurek, kwaśnicę, pomidorową, czosnkową, dyniową, barszcz ukraiński, grochówkę oraz grzybową. Ponadto znajdziemy wędliny z Podhala takie jak kiełbasy z jagnięciny i gęsiny - doprawione naturalnymi ziołami, bez konserwantów, wędzone tradycyjną metodą na drewnie bukowym i olchowym. Będzie też można skosztować cieszącą się od kilku lat powodzeniem pajdę chleba ze smalcem, masłem czosnkowym, boczkiem, cebulą i ogórkiem. W kiosku stylizowanym na młyn będzie można kupić naleśniki. Organizatorzy starają się, aby przed samymi świętami punkty małej gastronomii oferowały przynajmniej jedną potrawę związaną ze Świętami Wielkanocnymi. Ponadto znajdziemy wędliny, kiełbasy, sery góralskie, oscypki, węgierskie placki tzw. kurtoszo-kołacze, litewskie wędliny i ciemny chleb, miody, orzechy prażone, migdały, słonecznik, owoce w czekoladzie i marcepanie, narzędzia i figurki z czekolady, suszone owoce, ciasta domowe oraz tradycyjne pierniki. Na Targach znajdzie się tradycyjnie miejsce na beczki z „Grzańcem Galicyjskim”.

Ustawiona zostanie kuźnia, w której odbywać się będą pokazy kowalstwa. Tam też można będzie nabyć podkówkę ze swoim imieniem.

Przez cały okres trwania Targów na Rynku Głównym prezentować się będą twórcy ludowi z krakowskiego oddziału Stowarzyszenia Twórców Ludowych. Można będzie zobaczyć jak powstają pisanki ludowe, tradycyjne palmy wielkanocne, hafty, serwety, ozdoby świąteczne. Ponadto wykonywane będą kwiaty z bibuły, koronka klockowa, frywolitkowa, szydełkowa, rzeźba ludowa, drewniane ptaki, wyroby gliniane wykonywane ręcznie na kole garncarskim itp. Będzie można zakupić również stroje ludowe.

Ramowy program wydarzeń towarzyszących Targom Wielkanocnym

8 kwietnia 2017
11.30, 12.30 Kapela Ludowa Serenada
12.00 Uroczyste otwarcie Targów przez Prezydenta Miasta Krakowa
12.00-14.00 pisanki malować będą znane postacie ze świata mediów, sportu, kultury i polityki

9 kwietnia 2017
Pokaz palm i obrzędów wielkanocnych
10.00-13.00 Konkurs: Tradycyjna Palma Wielkanocna
11.15 Wymarsz korowodu spod Barbakanu
11.45 Poświęcenie palm przed kościołem św. Wojciecha
12.00 Pokaz obrzędów wielkanocnych w wykonaniu amatorskich zespołów regionalnych i grup folklorystycznych

10-12 kwietnia 2017, 13.00-17.00
Wielkanocne warsztaty plastyczne dla dzieci
Wykonywanie kartek świątecznych, malowanie pisanek, dekorowanie i strojenie koszyczków wielkanocnych
Prowadzenie: instruktorzy Centrum Młodzieży im. dr. H. Jordana

15 kwietnia 2016
10.00 Prezentacja wielkanocnych stołów regionalnych
12.00 Poświęcenie pokarmów

17 kwietnia 2016
14.00 Śmigus-dyngus / Siuda Baba

Więcej

www.kiermasze.com.pl

Wstęp wolny

Miejsce wydarzenia

Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.