Kto nie lubi świeżych, pachnących drożdżówek. Niektóre z nich, takie jak jagodzianki, oprócz swojego niewątpliwego aromatu, mają jeden dodatkowy walor – zapach wakacji. Drożdżówki z jagodami (zwanymi w Krakowie borówkami), oprócz nieodzownego parawanu, leżaka i ręcznika, towarzyszą nam w większości wypraw na polskie plaże.
Zanim jednak przyjdą wakacje, zanim znowu będziemy mogli spakować walizki i gdzieś wyruszyć, umilmy sobie nasze #zostańwdomu. Po spacerze na świeżym powietrzu, odpowiedniej dawce ruchu i spalonych kalorii, możemy sobie pozwolić na małe szaleństwo – domowe jagodzianki z kruszonką. Pyszne, pachnące i całkiem proste w wykonaniu (nie licząc cierpliwości potrzebnej przy wyrastaniu ciasta).
Potrzebne składniki ciasta:
Kruszonka:
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy w rondlu, z letniego odlewamy do miski około 3 łyżek. Do miski wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłym miejscu (słoneczny parapet jest w sam raz) do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie do mleka pozostałego w rondlu dodajemy pokrojone w kostkę masło i podgrzewamy do jego rozpuszczenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę (około pół szklanki zostawiamy do ewentualnego podsypania w razie potrzeby), cukier, sól i jeszcze ciepłe mleko z masłem. Miksujemy (mikser z końcówką w kształcie haka) i dodajemy wyrośnięte drożdże i żółtka. W razie gdyby ciasto było za rzadkie dosypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż zacznie odchodzić od brzegów miksera. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Masło rozpuszczamy i studzimy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem. Całość mieszamy, zacieramy wręcz razem tworząc swoiste grudki, czyli właśnie kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm. Wycinamy kółka i w każdym z nich robimy palcami wgłębienia, zostawiając grubszy rant wokół. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach. Do każdej drożdżówki wsypujemy około 1 łyżeczkę jagód. Ranty smarujemy białkiem, każde ciastko posypujemy kruszonką. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50stopni. Po około 10-15 minutach, kiedy drożdżówki ładnie podrosną, zwiększamy temperaturę do 140-150 stopni (jeśli pieczemy w opcji termoobieg + grzałka dolna to sugeruję raczej 140 stopni), pieczemy 20-30 minut (aż ładnie się zarumienią) i wyjmujemy blachę.
Lekko wystudzone drożdżówki można posypać cukrem pudrem.