Syrop różany
16 czerwca 2020
Syrop różany ma niesamowity zapach i jest wyjątkowo smaczny. Posiada cały szereg leczniczych właściwości:
- suplement przy leczeniu przeziębień i grypy oraz do łagodzenia stanów zapalnych naczyń krwionośnych
- poprawia przyswajanie żelaza i usprawnia przemianę materii
- poprawia wydolność nerek
- wzmacnia układ odpornościowy
czas przygotowania: 2 dni
Składniki:
- 50 g płatków róży pomarszczonej (ok. 1,5 szkl.)
- 300 ml wody
- 250 g cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Płatki zbieramy w pogodne, suche dni, najlepiej rano.
- Nożyczkami obcinamy białe końcówki, mogą być gorzkie (opcjonalnie).
- Wsypujemy do wyparzonego słoika, zalewamy chłodną wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Zostawiamy w chłodnym miejscu na noc.
- Przelewamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu, aż płatki zrobią się szkliste i stracą kolor. Dodajemy sok z 1 cytryny.
- Przecedzamy, przelewamy do butelki/słoiczka, odwracamy do góry dnem.