Dam Ci nauczkę! Co jada się we Włoszech, a co w Meksyku?

sobota, 4 września 2021, 12:00

  • sobota, 4 września 2021, 12:00
  • Księgarnia Pod Globusem, ul. Długa 1

Księgarnia pod Globusem wraca po wakacjach z cyklem edukacyjnym „Dam Ci nauczkę!”. Tym razem zapraszamy na smakowite spotkanie z Bartkiem Kieżunem, dziennikarzem i blogerem kulinarnym, miłośnikiem podróżowania i jedzenia. Będziemy mieć też przewodnik papierowy – to świetna książka Aleksandry i Daniela Mizielińskich i Natalii Baranowskiej „Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”. Zapraszamy w kulinarną podróż!

GOŚĆ: Bartek Kieżun znany także jako Krakowski Makaroniarz jest dziennikarzem i blogerem kulinarnym. Podróżuje, fotografuje, gotuje (specjalizuje się w kuchniach śródziemnomorskich), prowadzi warsztaty kulinarne, bierze udział jako juror w konkursach kulinarnych. Współpracuje z magazynem KUKBUK. Pisze książki podróżniczo-kulinarne. Wydał „Italię do zjedzenia”, „Portugalię do zjedzenia”, „Stambuł do zjedzenia”. Miłośnik makaronu pod każdą postacią.

PROWADZĄCA: Ewa Stanek-Misiąg jest dziennikarką, pracuje w portalu Medycyna Praktyczna, wcześniej przez większość zawodowego życia była związana z radiem, w RMF Classic prowadziła magazyn o książkach. Mama dorosłych synów, Jana i Jerzego. Od czasu do czasu opiekunka kotki młodszego syna, Manuli. Miłośniczka podcastów, przy których robi skarpetki na drutach. Nie je mięsa. Ćwiczy pilates.

KSIĄŻKA:
Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska, „Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.

  • Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki?
  • Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii?
  • Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?

Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.

Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.

Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów:

Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy; Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone; Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam; Afryka:Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.

Warsztaty dla dzieci 8+

***
Na nowy cykl spotkań - dla dzieci starszych (klasy 1-3) - wokół książek traktujących o zagadnieniach z dziedzin nauki: astronomii, neurobiologii, zoologii, psychologii, muzyki i innych. Spotkania będzie moderowała dziennikarka i miłośniczka książek, Ewa Stanek-Misiąg a jej gośćmi będą eksperci w danych dziedzinach: naukowcy, artyści, badacze.

Więcej

pr@liberglob.pl

Wstęp wolny! Obowiązuje rezerwacja.

Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.