Studio Book me a cookie
ul. Bandurskiego 11
sobota, 11 listopada 2023
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak smakowała kuchnia Waszych przodków? Czy ciekawi Was, jakie smaki królowały na naszych stołach, zanim pojawiły się fast foody i nowoczesne przysmaki? Jeśli tak, to te warsztaty są dla Was idealne! Przygotujcie się na smakowitą podróż w czasie, która zabierze nas w (nie)zapomniane smaki sprzed lat. Na naszym stole czekają prawdziwe perełki tradycyjnej kuchni, które przetrwały próbę czasu i są gotowe, by znów zawładnąć Waszymi kubkami smakowymi.
Pierogi ruskie z duszkiem historii: Rozpoczniemy naszą kulinarzną podróż od prawdziwego klasyka – pierogów ruskich. Dzieci dowiedzą się, jak przygotować idealne ciasto, wałkować i nadziewać je pysznym farszem. W trakcie przygotowań opowiemy historię tego dania i dlaczego stało się symbolem polskiej kuchni. I że wcale nie są z Rosji. Będzie to prawdziwa lekcja tradycji i smaku!
Zupa: kartoflanka lub kwaśnica – wybór mistrza i mistrzyni kuchni: teraz czas na wybór! Dzieci będą miały okazję zadecydować, czy chcą gotować tradycyjną kartoflankę czy też kwaśnicę. To prawdziwe wyzwanie kulinarne, gdzie będą musiały dodać odpowiednie przyprawy i składniki, aby osiągnąć idealny smak. Przy okazji opowiemy historię tych zup i jak ważne były w codziennym życiu naszych przodków.
Maca z dodatkami: uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie przygotować tę tradycyjną potrawę, a także dowiedzieć się, jakie składniki można dodać, by nadać jej wyjątkowy smak. Dlaczego w macy są dziurki? Skąd bierze się jej kruchość? Czy można zmieniać jej kolor?
Termin:
11 listopada 2023 do wyboru grupa: 9:00, 11:30, 13:30, 15:30, 17:30, 19:15
W przypadku dużej liczby chętnych na niedzielne warsztaty, możemy utworzyć dla Was grupę w ten dzień – zgłoście nam takie zapotrzebowanie mailowo/telefonicznie.
Orientacyjny rozkład grup według wieku uczestników rozpisany poniżej w szczegółach organizacyjnych.
PRZED PRZYJŚCIEM NA WARSZTATY PROSIMY ZAPOZNAĆ SIĘ Z INFORMACJAMI W SZCZEGÓŁOWYM PROGRAMIE WARSZTATÓW: http://bookmeacookie.pl/index.php/warsztatykrakow/
CZAS TRWANIA: w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 70-90 minut.
PROWADZĄCA: Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych w Book me a cookie, psycholog, trener sensoplastyki, nauczycielka gotowania i instruktorka warsztatów kulinarnych, więcej o Asi przeczytasz na naszej stronie w szczegółach warsztatów: http://bookmeacookie.pl/index.php/warsztatykrakow/
ZAPISY: liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście.
Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 9-18, po tych godzinach tylko smsowo lub mailowo: bookmeacookie@gmail.com
Przy zapisie należy podać: imię, nazwisko, wiek dziecka (lub dzieci), miasto (Kraków czy Warszawa), wybrany termin i godzinę warsztatów oraz numer telefonu do rodzica lub opiekuna.
MINIMALNY WIEK: dolna granica wieku to 4 lata; młodsze dzieci tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji. Warsztaty przeznaczone są dla dzieci, nie dla dorosłych ani dla dzieci i dorosłych (wyjątkiem są najmłodsze dzieci, które wymagają wsparcia i opieki rodzica z różnych względów - takie przypadki konsultujemy indywidualnie, proszę powiadom nas w momencie zapisów, jeśli masz młodsze dziecko i doradzimy najlepszą opcję).